top of page

Potasyum permanganat Cas no 7722-64-7

Potasyum permanganat

CAS no 7722-64-7

Potasyum permanganat, manganez oksit cevherini potasyum hidroksit ile birleştiren sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir.

Permanganik asitin (HMnO4), potasyum tuzudur. Görünümü mor kristaller şeklindedir ve tatlı bir tada sahip, çok fazla oksidatif, suda çözünebilen bir bileşiktir.

Kendiliğinden yanmaz ama yanıcı maddelerin yanmasını hızlandırır. Yanıcı malzeme iyice bölünmüşse, karışım patlayıcı da olabilir. Sıvı yanıcı maddelerle temas, kendiliğinden tutuşmaya sebep olabilir. Sülfürik asit ile teması yangına yada patlamaya neden olabilir. Başka kimyasalların sentezinde de kullanılabilir.

Potasyum permanganat, manganez oksit cevherini potasyum hidroksit ile birleştiren sık kullanılan bir kimyasal bileşiktir.

İlk olarak 1857'de dezenfektan olarak geliştirilmiştir. O zamandan günümüze kadar, mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere çeşitli cilt koşullarını tedavi etmek için sıklıkla olarak kullanılmaktadır.Cilde uygulandığında, potasyum permanganat cilt üzerindeki bileşiklerle buluştuğunda oksijeni serbest bırakarak mikropları öldürür. Aynı zamanda bir kurutma maddesi olan büzücü olarak da işlev görür.

Potasyum permanganatın daha bir çok kullanım alanı vardır.

İçme suyu arıtımında (tatların, kokuların, demirin ve manganezin giderilmesi, trihalometanların kontrolü; çevre suyu arıtımında (hidrojen sülfürün ve fenoller ve kaplama atıkları dahil diğer toksik veya korozif bileşiklerin imha edilmesi) ve hava temizlemede ( endüstriyel atık gazlarda kötü kokulu yada zehirli bileşenlerin parçalanması); kimyasal proseslerde, sıklıkla kullanılan sentetik organiklerin (örnek olarak;sakarin, kloroamfenikol, askorbik asit, izonikotinik asit, pirazinoik asit) eldesinde; metil alkol gibi kimyasalların saflaştırılmasında kullanılır, etil alkol, asetik asit, kaprolaktam, adiponitril, plastikleştiriciler, kuru buz üretimi için karbon dioksit, çinko klorür ve hidroflorik asit; pamuklu giysiler ve diğer boyaların ağartılmasında; karbon çelikleri ve paslanmaz çeliklerin (kireç çözme ve desmutting, özellikle tel üretiminde), kauçuk ve plastiklerin aşınması ve nükleer reaktörlerin dekontaminasyonu; balıkların oksijeninin tükenmesini önlemek ve balık parazitlerini kontrol etmek için çiftçiler tarafındanda kullanılmaktadır.

bottom of page