Oleyl Alcohol

Oleyl Alcohol

CAS No: 143-28-2

Oleyl alkol veya cis-9-oktadesen-1-ol, moleküler formülü C18H36O veya yoğunlaştırılmış yapısal formül CH3(CH2)7-CH=CH-(CH2)8OH olan doymamış bir yağlı alkoldür. Esas olarak kozmetikte kullanılan renksiz bir yağdır.

Oleik asit esterlerinin Bouveault-Blanc indirgemesi ile hidrojenlenmesiyle üretilebilir, bu da C=C grubunun indirgenmesini önler (olağan katalitik hidrojenasyonda olduğu gibi).

Oleyl alkol veya cis-9-oktadesen-1-ol, moleküler formülü C18H36O veya yoğunlaştırılmış yapısal formül CH3(CH2)7-CH=CH-(CH2)8OH olan doymamış bir yağlı alkoldür. Esas olarak kozmetikte kullanılan renksiz bir yağdır.

Oleik asit esterlerinin Bouveault-Blanc indirgemesi ile hidrojenlenmesiyle üretilebilir, bu da C=C grubunun indirgenmesini önler (olağan katalitik hidrojenasyonda olduğu gibi). Gerekli oleat esterleri, sığır yağı, balık yağı ve özellikle zeytinyağından (adını aldığı) elde edilir. Orijinal prosedür 1904'te Louis Bouveault tarafından rapor edildi ve daha sonra rafine edildi.

Cilt kremleri, losyonlar ve şampuanlar ve saç kremleri dahil birçok kozmetik üründe iyonik olmayan bir yüzey aktif madde, emülgatör, yumuşatıcı ve koyulaştırıcı olarak kullanılır. İlaçların deri veya mukus zarları yoluyla verilmesi için bir taşıyıcı olarak da araştırılmıştır; özellikle akciğerler. Oleyil alkol veya cis-9-oktadesen-1-ol, moleküler formülü C18H36O veya yoğunlaştırılmış yapısal formül CH3(CH2)7-CH=CH-(CH2)8OH olan doymamış bir yağlı alkoldür. Esas olarak kozmetikte kullanılan renksiz bir yağdır.

Oleik asit esterlerinin Bouveault-Blanc indirgemesi ile hidrojenlenmesiyle üretilebilir, bu da C=C grubunun indirgenmesini önler (olağan katalitik hidrojenasyonda olduğu gibi). Gerekli oleat esterleri, sığır yağı, balık yağı ve özellikle zeytinyağından (adını aldığı) elde edilir. Orijinal prosedür 1904'te Louis Bouveault tarafından rapor edildi ve daha sonra rafine edildi.

Cilt kremleri, losyonlar ve şampuanlar ve saç kremleri dahil birçok kozmetik üründe iyonik olmayan bir yüzey aktif madde, emülgatör, yumuşatıcı ve koyulaştırıcı olarak kullanılır. İlaçların deri veya mukus zarları yoluyla verilmesi için bir taşıyıcı olarak da araştırılmıştır; özellikle akciğerler. Oleyil alkol (ayrıca oktadesenol veya cis-9-oktadesen-1-ol), iyonik olmayan, doymamış bir yağlı alkoldür. Gıda uygulamaları için emülsiyon stabilizatörü, köpük önleyici madde, deterjan ve kalıp ayırıcıdır. Oleyl alkol, balık yağlarında ve yenmeyen sığır yağında bulunur. Yağ alkolleri ailesine aittir. Bunlar 8 ila 22 karbon atomlu bir zincirden oluşan alifatik alkollerdir (bir karboksilik asit grubu taşımaları gerekmez)