top of page

Laktik asit purac

Laktik asit

CAS No:

Laktik asit genellikle normal metabolizmanın bir sonucudur. Kandaki oksijen, glikozu enerjiye dönüştürmek için gereklidir.

Laktik asit genellikle normal metabolizmanın bir sonucudur. Kandaki oksijen, glikozu enerjiye dönüştürmek için gereklidir. Bununla birlikte, yetersiz oksijen olduğunda, vücut oksijensiz glikozu parçalayarak laktik asit ile sonuçlanır.

Laktik asit veya laktat, kaslar da dahil olmak üzere birçok dokuda birikir ve daha sonra kan dolaşımına girer. Vücut enerji olarak az miktarda laktat kullanabilir.

İnsanlar genellikle sıkı egzersiz sırasında veya sonrasında yüksek düzeyde laktik asit yaşarlar. Buna egzersize bağlı veya egzersize bağlı hiperlaktatemi denir.

Laktik asit birikmesi kasların ağrılı veya yorgun hissetmesine neden olabilir. Tipik olarak, karaciğer kandaki fazla laktatı parçalayacaktır.

Bazı sağlık koşulları laktik asit üretimini artırabilir veya vücudun kandan laktatı temizleme yeteneğini azaltabilir. Bu, doktorların laktik asidoz olarak adlandırdığı daha şiddetli bir laktat birikmesine neden olabilir.

Bu makale, egzersize bağlı hiperlaktatemiyi önlemek ve azaltmak için ipuçları sağlar. Ayrıca laktat oluşumu ve laktik asidozun diğer nedenlerini de özetledik. Laktik asit veya laktat, anaerobik solunumun kimyasal bir yan ürünüdür - hücrelerin etrafında oksijen olmadan enerji üretme süreci. Bakteriler onu yoğurtta ve bağırsaklarımızda üretir. Laktik asit ayrıca kas ve kırmızı kan hücreleri tarafından biriktiği kanımızda da bulunur.

bottom of page