Gliseril monostearat GMS Glyceryl Stearate

Glyceryl Stearate

CAS No: 31566-31-1

Genellikle GMS olarak bilinen gliserol monostearat, bir emülgatör olarak kullanılan bir organik moleküldür. GMS, higroskopik, beyaz, kokusuz ve tatlı tatma pul pulsu bir tozdur. Stearik asidin gliserol esteridir.

GMS, koyulaştırıcı, emülsifiye edici, anti-kek yapıcı ve koruyucu bir madde olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir; yağlar, mumlar ve çözücüler için bir emülsiyon haline getirici madde; higroskopik tozlar için koruyucu bir kaplama; farmasötiklerde bir katılaştırıcı ve kontrol salma maddesi; ve bir reçine yağlayıcı. Ayrıca kozmetik ve saç bakım ürünlerinde de kullanılır.

GMS, Dondurma ve çırpılmış kremanın yumuşak dokularına verilmesinden sorumludur. Bazen ekmeklerde yılan karşıtı bir madde olarak kullanılır.

Kullanım Alanları

Gıda sanayinde hem emilgatör hemde stabilizatör olarak kullanılır. Piyasada toz veya boncuk formlarda bulunur. Kendine has bir kokusu olan beyaz veya bazen bej renginde olan ve gıda sanayinde E471 gıda kodu ile bilinen bir gıda katkısıdır.
Yağ - su fazını emülsiye etmede oldukça etkili bir emülgatördür. Gıda ürünlerinin tabakalaşmasını ve raf ömrünü uzatmada da etkilidir. Bilhassa ekmek ve unlu mamüller ve pastacılık sektöründe, yağ sanayinde kullanılır.
Gıda sanayinin dışında, kozmetik, deterjan, plastik ve ilaç sanayinde kullanım alanı bulur.
Dondurma, nişastalı ürünler, süt ürünleri, sakız, çikolota ve diğer gıda ürünlerinin formülasyonlarına katılan GMS; tekstil ürünlerinde yumuşatıcı ve plastik ürünlerinde lubrikant olarak kullanılmaktadır.
Dondurmada emülgatör olarak kullanılan GMS, kaba buz kristallerinin gelişimini önlemekte ve pürüzsüz bir tekstür vermektedir. Donma sırasında parçalanmayan stabil emülsiyonların oluşumunu sağlayan GMS, dondurmayı sertleştirmeden sıkı ve kuru tutarak raf ömrünü geliştirmektedir.