Asetik Asit

CAS No: 64-19-7

Asetik asit bir diğer adıyla etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir

Sirkenin içinde %4-5 oranında asetik asit bulunur.Karboksilik asitlerin iki karbonlu en küçüklerinden biridir. (en küçük olan formik asittir). Bir tane asetil grubu ve bir hidroksil grubu olan iki küçük fonksiyonel gruptan meydana gelir.Doğada karbonhidratların yükseltgenmesiyle oluşur. Sanayi endüstrisinde asetik asit hem biyolojik proseslerle hem de sentetik proseslerle elde edilir. Tuz ve esterin asetat denir. Suda tamamen çözünür.

Ev sirkesini dışında sanayide çoğunlukla olarak polivinil asetat ve selüloz asetat üretiminde katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.

Asetik asit ilk olarak fotoğraf filmi için selüloz asetat proseslerinde , odun tutkalı için ve sentetik elyaflar ve kumaşlar için polivinil asetat prosesinde mühim bir kimyasal katalizör ve endüstriyel kimyasaldır.

Kimya sektöründe asetik asit çok yaygın bir şekilde kullanılır, bir çok kimyasalın üretim prosesinde hammadde olarak kullanılır. En önemli kullanımı vinil asetat üretim prosesidir. Elde edilen polivinil asetat tahta tutkalı olarak kullanılmaktadır.
En önemli kullanım alanlarından biride solvent olarak sanayide kullanılmasıdır . PET (polietilen teraftalat) plastiklerinin üretim prosesinde kullanılan tereftalik asit üretiminde asetik asit solvent olarak kullanılır, bu kullanım şekli asetik asitin tüm kullanım alanları içinde %5 veya %10 dur. Asetik asit gıda endüstrisinde tampon özelliği sayesinde E260 adıyla bir gıda katkı maddesidir.

Asetik asidin türevlerinin de kullanım alanları vardır.Sodyum asetat dokuma endüstrisinde veselüloz asetatta fotoğraf filmi üretim proseslerinde kullanılır.

Zayıf asit özelliği gösteren asetik asit , bu özelliği sayesinde ev temizliğinde de hijyen kimyasalı olarak tercih edilmektedir. Seyreltik asetik asit (sirke) çaydanlıkların kireçten kurtulmasına , cam ve diğer parlak yüzeylerdeki madenî birikmelerin hijyeninde kullanılanılmaktadır.

Synonyms:
FRUIT VINEGAR M.S.
HERBAL VINEGAR M.S.
HIBISCUS VINEGAR M.S.
Cosmethicone® SF-5088
GLB Manuka Honey 10 GLY